Leerpark opent schoolbieb

16-03-2017

Leerlingen van het Groene Hart Leerpark kunnen sinds vandaag boeken lezen en lenen binnen de school. Het Leerpark kreeg als eerste Alphense vmbo-school subsidie om een bibliotheek in school te realiseren. Kees van Velzen, wethouder van Cultuur in Alphen, verrichtte vanochtend de opening.

Met een knip in een geel lint en een zetje tegen een domino-slinger van boeken opende de wethouder de knusse bibliotheek. In zijn toespraak vertelde hij hoe geweldig hij het vindt dat het Leerpark zoveel aandacht aan lezen besteedt.

Lezen maakt je toekomst
Dat vindt ook Dave Damen, die sprak namens de bibliotheek Rijn en Venen. ‘Ik hield niet van lezen op jullie leeftijd’, zo vertelde hij de circa 550 leerlingen die bij de opening aanwezig waren. ‘Maar ik was nieuwsgierig naar de wereld om me heen en wilde een leuk beroep kiezen. Door te lezen, ging er een wereld voor me open. Jullie zijn de toekomst. Lees en ontwikkel jezelf!’

Elke leerling een boek
Om haar leerlingen te stimuleren meer te lezen, organiseert het Leerpark elke 6 maanden de leesweek So You Think You Can Read. Tijdens de Boekenweek en de Kinderboekenweek nemen zowel leerlingen als docenten hun favoriete leesvoer mee van huis waaruit worden gelezen en voorgelezen.

Met de subsidie vanuit de Bibliotheek op school heeft het Leerpark voor elke leerling een boek gekocht, daarbij geadviseerd door de leerlingen zelf, en wordt een leesconsulent bekostigd om de leerlingen te adviseren over het aanbod. Ook is hout gekocht waarmee leerlingen onder begeleiding van docent Ronald van As een loungebank en boekenkasten maakten voor de bibliotheek.

Lollylang lezen
‘Lees een lolly lang’ (15 minuten), is de boodschap van het Leerpark. Een kwartier lezen per dag zorgt ervoor dat de woordenschat van een puber toeneemt met 1.500 woorden per jaar. Hierdoor worden ook de opdrachten en teksten bij economie, natuurkunde, Nederlands en de praktijkvakken beter begrepen.

De bibliotheek draait op vrijwilligers en is ‘s middags te bezoeken. Ook vrijwilliger worden? Neem dan contact op met het Leerpark.

Op de speciale Facebookpagina van de bibliotheek worden regelmatig like-and-win-acties geplaatst evenals boekbesprekingen. 
Facebookpagina Schoolbieb Leerpark >

vlnr: wethouder Kees van Velzen, docent Wia Fokkema, leesconsulent Marion Bruijnen en vrijwilliger John van der Heijde.