Een bij-zonder hotel

20-06-2017

Een Bij-zonder hotel voor de Alphense wilde bijen

In het najaar van 2016 zijn leerlingen van het Technasium op het Groene Hart Lyceum in Alphen aan den Rijn voor het eerst bezig geweest met het ontwerpen van bijenhotels voor de omgeving van het Museumpark van het Archeon.  De afgelopen acht weken is een tweede groep met deze opdracht aan de slag gegaan. Elke klas heeft een eigen locatie toegewezen gekregen:

  1. De vlek naast Archeon aan het Kroospad (waar een bijen idylle gerealiseerd word)
  2. De Archeonlaan (de toegangsweg tot museumpark Archeon).
  3. De natuurspeeltuin aan het Kroospad (2 klassen)

Wiel van der Mark van het Archeon en Marcel van der Veen van de gemeente Alphen aan den Rijn presenteerden de leerlingen negen weken geleden de opdracht. De klassen die bezig zijn met het project zijn opgedeeld in groepen; elke groep maakt een ontwerp. Hierbij vervullen ze de rol van ecoloog ‘in dienst’ van Alterra. De leerlingen leren op deze manier onderzoek te doen, een ontwerp te maken en een adviesrapportage te schrijven. Dit gebeurt aan de hand van deelopdrachten. De deelopdrachten omvatten onder andere het presenteren van de verzamelde informatie door middel van posters en schaalmodellen.

Op 16 juni was de afronding van het project en presenteerden de leerlingen hun bevindingen aan de O&O docent en de coördinatoren van het Bijenlandschap Alphen aan den Rijn. Het eindproduct bestaat uit een schaalmodel van het bijenhotel en een adviesrapport waarin staat aan welke voorwaarden de omgeving van het bijenhotel moet voldoen.

Op de foto staan de winnaars uit iedere klas op locatie. Net als in het voorjaar is deze opdracht met enthousiasme afgerond. In de toekomst zal de opdracht kunnen draaien bij Technasia door het hele land. De hoop is dat dit project de bewustwording van jonge mensen voor de zorg voor onze bijen zal vergroten.