Literatour: Daniëlle Bakhuis bezoekt Rijnwoude

21-09-2017

Schrijfster Daniëlle Bakhuis, bekend van o.a. de boeken Wraak, Wat als … en Zes seconden bezocht op dinsdag 19 september jl. Groene Hart Rijnwoude om met de leerlingen van 3 vmbo-tl, 4 vmbo-tl en 3 havo te praten over lezen, haar leven als schrijver en haar geschreven boeken.

De sectie Nederlands was erg blij met haar komst, omdat de meeste leerlingen boeken van Bakhuis hebben gelezen. ‘Zo’n schrijversbezoek spreekt natuurlijk nog meer aan als je het werk van de schrijver kent’, aldus Martine Timmermans, docent Nederlands.

Tijdens verschillende sessies vertelde Daniëlle Bakhuis enthousiast over haar eigen schoolcarrière, haar leven als schrijver en haar boeken. Veel leerlingen stelden hun vragen, maar ook het team van het schooljournaal kreeg de tijd om de schrijfster te interviewen (spoedig te zien op deze website). Tijdens dit interview vroeg Corné Koetsier uit 3 havo of Daniëlle De Weddenschap kende en of zij met Rijnwoude de uitdaging aan wilde gaan om in 6 maanden tijd 3 boeken te lezen. Rijnwoude is al twee jaar op rij winnaar van deze landelijke leescampagne voor scholieren. De leerlingen kijken dus al uit naar de volgende editie, die in oktober start.

Bakhuis reageerde met veel enthousiasme: ‘Natuurlijk ken ik De Weddenschap en ik wil graag de uitdaging met jullie aangaan!’. Zij beloofde zelfs dat zij speciaal voor Rijnwoude haar ervaringen zal delen en bij ieder gelezen boek een vlog naar de school zal sturen. Anneloes den Tuinder, docent Nederlands: ‘Het is natuurlijk super dat een voor ons bekende schrijfster haar ervaringen met de leerlingen wil delen en ze daarmee motiveert en enthousiasmeert om te lezen.’

De school spreekt over een zeer geslaagde middag. Niet alleen leerlingen stelden hun vragen aan de schrijfster, maar de schrijfster stelde ook vragen over gelezen boeken en interesses aan leerlingen. ‘Als je niet van lezen houdt, heb je gewoon nog niet het juiste boek gevonden!’

Tijdens de jongerenboekenweek Literatour (16 t/m 24 september 2017) bezoeken vijfentwintig jongerenschrijvers middelbare scholen om met jongeren te praten over verhalen, lezen en leesplezier.