Girlsday, op bezoek bij technisch bedrijf

17-04-2018

Meisjes maken kennis met beroepen in bèta, techniek en ICT


Op donderdag 12 april was het girlsday en gingen ruim 11.000 meisjes op bezoek bij 358 bedrijven. Ook de meiden uit 2TL op Rijnwoude deden hieraan mee. In het hele land werden activiteiten georganiseerd om meisjes te laten kennismaken met beroepen en functies in de richtingen bèta, techniek en ICT.

Kansrijke beroepen

Scholen kunnen groepen meisjes uit groep 7 en 8 van het primair onderwijs en uit de 1e en 2e klas van het voortgezet onderwijs opgeven. Girlsday heeft als doel meer meiden te interesseren om te werken in de techniek en ICT. Er zijn in deze sector veel kansrijke beroepen. Het startsein voor Girlsday werd gegeven door minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op de bouwplaats van BAM in Den Haag.

De 2TL-dames werden gastvrij ontvangen bij het bedrijf Latexfalt in Koudekerk a/d Rijn. Dit bedrijf verwerkt bitumen, een restproduct in de aardolieraffinage, tot een bruikbare substantie. Bitumen is een belangrijk bestanddeel van asfalt. Het wordt gebruikt in de wegenbouw, als dakbedekking en bij het verstevigen van dijken.

Stage lopen

Na het aanmelden en het doorlezen van de veiligheidsinstructies, was er een presentatie over wat het bedrijf doet en welke banen ze hebben. Daarna maakten de meiden een emulsie, in dit geval mayonaise, die ook getest en geproefd werd als dipje bij een lekker chipje. Vervolgens testten ze in het laboratorium de hardheid van bitumen. Dit deden ze onder begeleiding van Daniëlle en Melanie, twee vrouwen die bij Latexfalt werken.

Ook was er een rondleiding over het terrein waar het bitumen wordt opgeslagen en verwerkt. Aan het eind van het bezoek kregen de leerlingen een goodiebag mee naar huis. Ze vonden het erg leuk om een kijkje in de keuken te nemen van een technisch bedrijf. De dames werden zelfs uitgenodigd om over een paar jaar stage te lopen bij Latexfalt.