High tea is 100% geweldig

17-09-2018

Vrijdag 14 september van 14.00 – 16.00 uur organiseerde een aantal derde klassen van het Groene Hart Leerpark een High tea in de Baronie. Het winkelend publiek, met name sommige ouderen, had namelijk moeite met de toestroom van de vmbo-leerlingen in de schoolpauzes. Met de High tea wil het Leerpark dat de jongeren en de winkelbezoekers verbinding met elkaar maken.

Verbinding

De jongeren, die hun tijdelijke schoolgebouw hebben aan de Margrietlaan, komen met grote groepen tegelijk binnen, maken wel eens wat herrie en laten soms rommel achter. Laura Marx, docent van het Leerpark: “Dit wekt bij de oudere bezoeker van het winkelgebied een vervelend gevoel op. Ze durven de jongeren bijna niet aan te spreken.” Politieagente Joëlle van Kampen, één van de initiatiefnemers, legt uit dat dit via een enquête onder ouderen duidelijk werd. “Vanuit een veiligheidsproject willen we dat de jongeren en de winkelbezoekers verbinding met elkaar maken. In samenwerking met het Leerpark is toen de High tea bedacht.”

Van Kampen: “Het is de bedoeling dat ze met elkaar genieten van de heerlijke hapjes die door de leerlingen gemaakt zijn en tegelijkertijd in gesprek gaan over hun ervaringen en begrip krijgen voor elkaar.” Medewerkers van de politie, jeugdwerkers van Boost en docenten begeleidden de gesprekken tussen de leerlingen en de bezoekers. Marx: “De opdracht staat niet op zichzelf, maar maakt deel uit van het lesprogramma Dienstverlening & Producten.”

100% geweldig

Berrie Ponjee is op de High tea afgekomen, omdat het haar een leuke activiteit leek. Ze is 69 jaar jong en gaat graag naar Alphense evenementen. Ze had wel gezien dat het door de komst van de jongeren drukker werd in het winkelcentrum. “Het brengt ook gezelligheid met zich mee”, aldus mevrouw Ponjee. Toen ze aankwam werd ze aangesproken door één van de leerlingen. “Ik kreeg thee van een jongedame en ze wees me een plaatsje aan de lange tafel.”

Hier zijn Rita van Hartingsveldt en Willy Verheul het mee eens. Twee oudere dames uit de Bomenbuurt. “We vinden het 100% geweldig!” Ze vinden dat de jongeren nette manieren hebben. “Je moet de jongeren met respect behandelen, dan krijg je het ook terug”, verklaart mevrouw Verheul.

Leerpark-leerling Tomas vertelt dat er ouderen zijn die een kort lontje hebben en niet altijd even aardig reageren op hem en zijn leeftijdsgenoten. Tomas: “We hebben in het tijdelijke onderkomen geen kantine. Daarom gaan we in de pauze naar de Baronie.”

Bewuster geworden

Faye en Ghizlane, twee meiden van het Leerpark, zijn ook erg positief over de ontmoeting met de ouderen. Ze leggen uit dat het ijs snel gebroken was doordat de ouderen vanzelf tegen hen begonnen te praten. “We zijn ons bewuster geworden van de ouderen. Dat we respect voor ze moeten hebben, onze fietsen netjes moeten parkeren en ons afval opruimen. Maar de ouderen moeten ook respect hebben voor ons.”

Laura Marx denkt dat de leerlingen zich bewuster zijn van gedrag en hun invloed op anderen. “Ik en mijn collega’s zijn super trots op onze leerlingen”. En ze laat weten dat de High tea volgend jaar opnieuw georganiseerd wordt.