Moderne versie The Passion op het Lyceum

18-04-2019

Op dinsdag 16 april vond op het Groene Hart Lyceum voor de derde keer de opvoering van The Passion plaats. De leerlingen brachten het publiek een indrukwekkende en erg moderne versie van het eeuwenoude paasverhaal. 

Om 20.00 uur zit de aula vol met ouders, broertjes, zusjes en overige bezoekers die vol verwachting naar The Passion komen kijken. De show ging van start met een welkomstlied van het koor. Gedurende een uur werd het publiek vermaakt met een moderne versie van The Passion gespeeld en gezongen door leerlingen. Dit jaar had de toneelgroep een aantal nieuwe, verrassende elementen toegevoegd in het verhaal. Zo was er een speciaal momentje weggelegd voor smartphones in het stuk, waardoor het verhaal naar het hier en nu werd gebracht.

Waar voorgaande jaren het stuk werd verteld door één verteller waren er dit jaar drie. De vertellers zaten verspreid door de zaal waardoor het toneelstuk echt tot leven kwam. Niet alleen vond de show door de hele ruimte plaats, ook werd het publiek in het verhaal meegenomen door hen in het stuk te betrekken. Zo confronteerde Judas het publiek met zijn problemen: ’’Wat zou jij doen? Zou jij Jezus verraden?’’ 

De emoties van de toneelspelers waren de hele voorstelling voelbaar en het koor zong de typische Nederlandstalige popmuziek uit volle borst waardoor het stuk een echt avondje uit werd voor het publiek.

De grootste impact maakte het toneelstuk tijdens de kruisiging van Jezus. De verlichting dempte en met grote, verlichtte kruizen liepen de spelers door het publiek richting het podium waar de kruisiging plaats vond. Tijdens deze ‘tocht’ was het stil in de zaal en de spanning bij het publiek was voelbaar. Na de sterk neergezette kruisiging van Jezus sloot The Passion af met het finalelied: ‘Pak maar mijn hand’ gezongen door de gehele cast.

De toneelspelers, het koor en de band werden na afloop van het toneelstuk bedankt met een staande ovatie voor hun indrukwekkende versie van het eeuwenoude paasverhaal.