Proeve van Bekwaamheid

25-03-2019

Woensdagavond 20 maart presenteerden de examenleerlingen van het Leerpark hun Proeve van Bekwaamheid aan ouders, coaches en docenten. De vele belangstellenden hebben genoten van een gezellige en informatieve avond. Ze kregen een goed beeld van de verschillende vakken. 

Binnen het beroepsgerichte profiel Dienstverlening & Producten hebben de leerlingen van de bovenbouw de afgelopen twee jaar lessen gevolgd in verschillende keuzevakken. Op dit moment volgen de leerlingen van klas 4 één keuzevak. Binnen dit vak werkten zij de laatste weken aan een Proeve van Bekwaamheid.

Met acht verschillende keuzevakken is duidelijk te zien hoe divers de opdrachten zijn. Er komt heel wat kijken bij het maken van een product of het invullen van een dienst. Voor elke opdracht zijn er stappen te nemen om tot een goed eindresultaat te komen. De leerlingen presenteerden dus niet alleen het eindproduct, maar ook het hele proces.

Zo maakten de leerlingen die Meubelmaken gekozen hebben als keuzevak op basis van een technische tekening van Gerrit Rietveld een Rietveldstoel. Voor het vak De Bijzondere Keuken trokken de koks in duo’s een lootje met een land erop. Vervolgens serveerden ze hapjes die in dat land gegeten worden. Bij het vak Ondernemen presenteerden de leerlingen hun ondernemingsplan, een buitenkachel of een olie lamp was te zien bij het vak Plaat- en Constructiewerk. Bij het vak Wielophanging en Carrosserie moesten de leerlingen een lekke band wisselen en repareren volgens de paraplu-methode.

Bij Interactieve- en audiovisuele vormgeving was het moeilijk om snel door te lopen: belangstellenden werd daar gevraagd om door vragen op computers en iPads te beantwoorden een misdaad op te lossen. Bij ieder goed antwoord wachtte een nieuwe vraag op een ander device. Zo werd al puzzelend de dader opgespoord. Bij Robotica gaven de leerlingen een live demonstratie waarbij de zelf gemaakte en geprogrammeerde robotwagen obstakels ontweek. Voor het vak Mens en Zorg werd in de afgelopen weken door de leerlingen een activiteitenmiddag georganiseerd bij zorginstelling Rietveld.